20. november 2008

Tanker før og nå


Etter godkjent prøvekoking av selvlaget lutfisk, med mandelpotet ble den pakket klar for fryseboksen ,er jo sluttet som fisker og solgt båten, så angående mengden lutefisk skal det holde bra lenge...
Det var da, at pappa sine fortellinger kom meg i hug. Her på gården ble det ikke laget, å i allefall ikke spist lutfisk før første del av 80-tallet.
Årsaken til det var etter det pappa fortalte at da han var på Svalbard ,så fikk dem opp fersk fisk med siste båten før det ble vinter , når han ikke var fersk lengre så ble det salt fisk,røkt og til slutt lutfisk..
Nå vet jeg ikke om fisken ble brukt på så mange måter men ,kvaliteten var sikker elendig.Det var til slutt Gunnar Aasen fra Hardanger, bosatt i Hamnvåg som fikk mamma og pappa å smake å det var selvsagt NYDELIG. Etter det er lutfisken laget hvert år,å oppskriften er den samme.

Nok om lutfisk, legger med noen bilder fra gamle gamle dager og da fra Svalbard ,legg merke til timeboken/arbeidsboken, ( timelønn,mnd.lønn osv, klikk på bilde) som pappa sirlig førte hver eneste arbeidsdag mens han var der oppe,vil nevne at det står at fra 30 okt til 29 nov.48, drev han med slokkingsarbeide i gruveåpningen uten en eneste dag fri .Han startet i juli 1948 var nede igjen først i juni 49. Ser at avreise fra fastlandet varierte, sep. okt. de senere årene.
Siste år han var der ankom han Harstad 26 mai 1961 ,14 år i strekk.
Da han var hjemme i noen sommermåneder så kjørte han gråtassen rundt om i bygdene på arbeid, lengst var til Bertha og Emil!! Det iflg.en like detaljert timebok for traktoren.
På traktorbilde er det som dere ser ikke pappa men ,derimot en kjent gutsyl i slekta .Dere ser vel hvem det er ?

1 kommentar:

terje sa...

He he. kanskje at det var den her gangen jeg kjøte på lembrufoten.
forøvrig, et knallbra bilde