17. desember 2008

Vintersolhverv






Vintersolhverv er for de fleste av oss en helt vanlig dag i mørketid og kloss inne i jula.Det er på dette tidspunktet at den nordlige halvkule er lengst borte fra sola. I år intreffer solhvervet den 21.dec kl 12,04.

Dagen har med årene mistet litt av sin magiske og mystiske kraft. Dagen er å finne i alle kulturer verden over og blir markert på ulikt vis. I det gamle Kina ble dagen markert som den første vinterdagen. I skandinavia ble vintersolhverv markert med Luciadagen, men etter at vi gikk over til å benytte den gregorianske kalender til fordel for den julianske, så ble den dagen flyttet til den 13.dec.Tida akkurat nå er ofte dunkel, skyet med nedbør i luften. Det gjør at det er ekstra mørkt nå om dagene. Men allerede i dagan mellom jul og nyttår kan man ane at noe har skjedd.Lyset på himmelen kan synes klarere.En gammel sannhet er at 13.dag jul (6.januar) er det en merkbar forandring.

Jeg legger ved et uklart og dunkelt bilde fra i går den 16.dec, ca kl 12 på dagen.Det beskriver litt av mørket og fotokunsten til en amatør.

Den 22. november hadde familien på Nordgård gleden av ønske Andreassen brother`s med fruer til rakfisklag.På Nordgård blir fisken servert med nøkternt tilbehør. Potet,flatbrød,lefse og heimsmør.Dette er i manges øyne litt enkelt. Det har i ettertid kommet mangt annet tilbehør som smaker fortreffelig, men vi velger å være litt tradisjonstro.

For øvrig ble dette en minnerik kveld for alle involverte og som frister til gjentakelse ved en senere anledning. Det ble utvist danseglede og museumsvandring i skjønn forening

Legger ved billeddokumentasjon fra kvelden.

Da vil jeg ønske alle i slekta ei god ventetid.


terje



2 kommentarer:

Helene sa...

Allerede på rakfisklaget begynte planleggingen for neste års søskenbarntreff - det er bare å vente i spenning (og kanskje begynne å pusse danseskoene....)! Forresten, for vår generasjon er det veldig fint med innføring i alle disse dagene, var aldri mye fokus på det på skolen (ettersom jeg kan huske i alle fall)..

atle sa...

Må bare bekrefte at rakfisken på Nordgård smakte fortreffelig, og vi hadde en kjempetrivelig kveld! Ja, går tida like fort som i 2008 vet vi ikke ordet av det så er det klart for nytt søskenbarntreff. Det er iallefall noe som vi gleder oss til allerede.
Ha ei god jul oppi bygda!